Branou do českého pohoří Krkonoše je malebné lázeňské město Janské Lázně s bohatou lázeňskou, turistickou i sportovní tradicí. Nad městem se tyčí majestátní Černá hora, kterou spojuje s městem mnoho turistických cest a atrakcí včetně lanovky. Město je každoročně spojováno s tradičním během do vrchu Janské Lázně – Černá hora, který pořádá TJ MARATONSTAV a má za sebou již 34 ročníků. V rámci závodu se již běželo na těchto tratích kromě MČR i MS vet. 1999 a 2013 a MS mladých do 17. let v roce 2016.

Pořadatelé uspořádali stovky běžeckých závodů v regionu Úpice, dalšími úspěčnými vrchařskými akcemi bylo MS v běhu do vrchu 1997 a ME v roce 2006 v Malých Svatoňovicích. Úpice hostila již 3x evropský šampionát v silničních bězích a chůzi a to v letech 1993, 2003 a 2013.

Před pořadateli je opět nová výzva, která přišla loni na jaře – POŘADATELSTVÍ ME VET. A MČR V BĚHU DO VRCHU 2019. Po roce příprav se sjedou v pátek a v sobotu 24.5.19 – 25.5.2019 závodníci ze 17. zemí, aby změřili síly opět na trati v Janských Lázních. Oproti jiným rokům je připravena trasa terénem a letos bude ztížena tím, že některé úseky se poběží ve sněhu.

Páteční doprovodný program je velice pestrý. Začíná dnem otevřených dveří v lázních. Návštěvníci si budou moci prohlédnou různá pracoviště, rehabilitace, bazén atd. Na kolonádě budou celý den probíhat koncerty hudebních skupin. Ve 14.30hod vystoupí Úpický divadelní soubor s populárním představením „Prodaná nevěsta“. Od 17. hodin bude promenádní koncert Městské hudby Úpice. Nástup a průvod účastníků včetně Rtyňských mažoretek bude v 17:30hod. V 18:00hod bude následovat slavnostní zahájení závodů za účasti velkého množství zahraničních i domácích hostů za účasti místopředsedy vlády Jana Hamáčka a hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána, kteří převzali nad tímto mistrovstvím záštitu.

V sobotu je dopoledne vyhraženo sportu. Od 8:30hod se zájemci mohou zúčatnit pochodu po trase závodu. V 10:00hod bude odstartován veřejný běh kolonádou na 1km. Tratičně se tohoto běhu zúčastňují lázenští hosté na vozíčcích, matky s kočárky a závodníci všech věkových kategorií. v 11:00hod a v 11:30hod budou odstartovány evropské mistrovské závody mužů a žen, ve 12:00hod bude odstartováno mistrovství ČR juniorek, juniorů, žen a mužů. V cíli na Černé hoře čeká všechny účastníky bohaté občerstvení od partnerů a cesta zpět lanovkou.

Odpoledne na kolonádě je opět od 15:00hod promenádní koncert, poté následuje vyhlášení MČR a ME vet.

K závodům je přihlášeno cca 500 závodníků. Další zájemce očekáváme ve veřejném běhu a pochodu na které se mohou zájemci přihlásit ještě v sobotu ráno. Nejvíce závodníků bude z České republiky. Závody v běhu do vrchu mají velkou tradici a každoročně vozí závodníci ze světových i Evropských závodů medaile, takže očekáváme, že tomu bude i letos.

Pořadatelskou TJ MARATONSTAV bude reprezentovat 18 závodníků v ME vet.a 5 závodníků v MČR. V minulosti již na této trati získali medaile Renata Hájková, Jiří Javůrek, Blanka Paulů, František Pechek, Oldřich Šmída. Tito závodníci patří stále ke špičce běžců do vrchu. V rámci MČR bude největší nadějí Pavla Matyášová Schorná, Jana Solánská a v juniorech Ondřej Volák.

Součástí mistrovského závodu je i závod tříčlenných družstev jednotlivých států. Při účasti dalších výborných závodníků z celé repubiky můžeme očekávat medailová umístění ve většině kategoriích.

Přijďte povzbudit závodníky na jejich krkonošské závodní trati.